yoga tips

Yoga, energi og deg

Hva består kroppen vår av? Den bestar, I tillegg til kjøtt og ben, også av energi. Kroppens drivkraft er kjent som Kj energi. Energien i kroppen vår flyter langs med noe som kalles Meridianer, energi baner i kroppen vår. Det kan oppstå energi blokader, dvs energien stopper opp ved visse punkter, disse punktene er kjent som akupunktur punkter i kroppen. Kroppen har også et energi senter, det ligger 5 cm ned fra navelen og 5 cm inn.

Hvordan oppstår en energi blokade?

Energien din følger oppmerksomheten din. Ideelt sett skal oppmerksomheten vendes ned mot kroppens energi senter og bort fra hodet. Men verden utenfor krever for mye av oppmerksomheten og de fleste av oss tenker altfor mye, hvilket resulterer i at energien vendes opp mot hodet i stedet for ned mot energi senteret. Dette fører til at energien vår stagnerer og vi får symptomer som stress, nervøsitet, aggresjon, mage problemer etc. Med yoga øvelser kan man åpne opp energi blokadene.

Øvelse

En enkel måte å styrke kroppens energi senter, og føre til at energien flyter gjennom kroppen som den skal, er med en øvelse som kalles “intestinal exercises”.  Denne øvelsen kan gjøres i løpet av dagen mens man kjører bil, sitter på kontoret, eller før man står opp av sengen om morgenen. Den kan gjøres sittende, stående aller liggende. Du kan velge om om du vil holde hendene pa magen for a fokusere bedre. Da kan du hvile tomlene i navlen og holde pekefingrene sammen, slike at du former en trekant med hendene. Der hvor pekefingerene kommer sammen er det punktet du skal fokusere på. Dytt så magen ut så langt du kan, men bruk musklene og ikke pusten. Dra så magen tilbake inn så langt du kan, og igjen bruk musklene og ikke pusten. Sørg for at du er rett i ryggen og har hale benet vendt litt inn slik at ryggen ikke er i bøy. Brystet skal være avslappet og det er bare mage partiet som skal beveges. Pusten skal gå jevnt og rolig. Pust frisk ny energy inn med nesen og pust stagnert energi ut igjennom munnen.

Denne øvelsen kan være gunstig og gjøre 1000-3000 ganger om dagen. Man trenger ikke å gjøre alle 3000 på en gang. Du kan f.eks gjøre 1000 ganger om morgenen før du står opp av sengen, 1000 etter job, og 1000 før du skal legge deg. Under øvelsen forsøk å koble av tankene, og bare fokuser på kroppen. Dette kan være veldig utfordrene til å begynne med, men vil etterhvert bli lettere.

Du vil etter litt tid føle at du mestrer stress langt bedre enn før og hodet vil føles mye klarere. Det er mye stagnert energi som samler seg i mage regionen. Du kan til å begynne med oppleve mye smerter med denne øvelsen, og mange opplever også kvalme. Da kan du glede deg over, tross ubehagelighetene, at kroppen er i gang med å frigjøre seg med stagnert energi og er allerede begynt å bli sterkere. Denne øvelsen blir lettere jo oftere du gjør den, og du vil straks føle deg bedre og bedre.

Lykke til!

Mvh, Helen Nyquist

Leave a Reply

(required)

(required)